31 Mayıs 2010 Pazartesi

gazze, darfur ve türkiye ya da yunuslu bir gün

sabah beri canlı yayından neredeyse aralıksız aktarılan resimler herkesin zihnine yerleştirmiştir artık. insanın yüreği yüreği burkuluyor, midesine kramplar giriyor elbette.
tam da bu satırları yazmaya çalışırken, aniden ve sanki teselli etmek istercesine iki yunus peydah oluyor vapurun hemen yanında!!! bir anda sabah beri yüreğimi burkan haberleri bertaraf edip flaş haber olarak yerleşiyor kafama. neredeyse netbooku elimden fırlatıp fotoğraf makineme davranıyorum, bu kadar yakından yıllardır görmemiştim ne de olsa, ama serseriler uyanık, devasa bir yakınlıkta bir gösteriyor kendini biri, sonra dalıp gidiyor, belli ki balık sürüsünün peşinden derinlere. hiç olmazsa, bu vapurda onları fark etmiş bir kaç ölümlüye masum bir dünyanın hala var olabileceğini söylüyor sanki bu iki yunus.
resim çekemedim, ama düş görüme öyle bir resim yerleştirmeyi başardılar ki, savaş deklerasyonu yapılmışçasına yaşadığım o panik gitti. ama yine de cinsinin mutur olduğunu anladığım bu iki haylaz konuyu saptırmamalı.
sivil bir yardım örgütünün önderliğinde yol alan bu konvoyunun, hem de uluslararası sularda uğradığı bu saldırı anlaşılır bir şey değil. bu yazıyı yazarken gelen son haberler 16 kişinin öldüğü, elliye kadar da yaralının olduğuna dairdi. resmi makamlarca onaylanmış bir rakam olmasa da ürkütücü bir durum. israil bu yardımı onaylamış olmadığından, ve ablukayı delici bir eylem olarak gördüğünden provaktif olduğunu ve gemide hamas'a yardım götürüldüğü için saldırdığını söylüyor. bu sivil bir yardım kuruluşunun ve bir sürü farklı milletten insanların bulunduğu ve barış amaçlı yola çıktığı belli olan bir filoya saldırma gerekçesi olabilir mi?!!!
yazıyı vapurda bitiremedim, taksim'de olan eylemin sonuna yetiştim, ama eylemin kendisinden ziyade ardında bıraktığı çöp yığınını görünce, eylemlerin çevre kirliliğine katkısını düşünmeden edemedim. yetişemediğim galiba iyi olmuş. muhtemelen beni yadırgarlardı aralarında, ne de olsa daha çok, ya da sadece islami kesimin gövde gösterisiydi bu eylem.
diğer yandan israil'in, yardım gemileri yola çıkmadan çok önce, gelinmemesini, içeri alınmayacaklarını söylediğini anımsatmak bir şey getirir mi bilmiyorum, bu gerçeğin farkında olarak zaten yola çıkıldı. şimdi bazı kesimler, yapay kriz yaratılmak istendi spekülasyonlarını geciktirmeyeceklerdir. peki gerçekten spekülasyon mu? kriz kasten mi çıkarıldı?
kendi içinde yıllardır süregelen kürt meselesini çözmekten aciz bir ülkenin, darfur için ağzını açmaz, hatta katiline kucak açarken, gazze için aslan kesilmesini nasıl açıklamalı? insanlık yardımı nerede başlıyor? hangisini görmeli ya da görmezlikten gelmeli??
yok yok, ben yunusları düşlemek istiyorum...

6 Mayıs 2010 Perşembe

böyle millete böyle meclis

"Anayasa paketinin görüşmeleri dün sabah kavgayla başlayıp kavgayla devam etti. Gece saatlerinde Başbakan Tayyip Erdoğan’ın mal varlığıyla ilgili çıkan tartışma gerilimi iyice artırdı, AKP ve CHP’liler yumruklaştı."
niye şaşırıyorsunuz? bu kabadayıları seçen kim? sokaktaki adamdan ne farkları var ki? yan baktığı gerekçesiyle adam öldürülen bir ülkede, elbette fikir ayrılıkları kavga sebebi olacak. sonuçta halkı temsil etmek üzere oraya seçilmediler mi? ha yani milletvekili olmaları daha medeni bir şekilde anlaşacaklarının garantisi mi olacaktı? yo bence en layığıyla halkı temsil ediyorlar! daha iyisi can sağlığı. yoksa değil mi? mesela meclise silah sokamıyorlar, zaten sokabilseler, kesin çoktan sıkmışlardı birbirlerine kurşunları... peki ne olurdu öyle olsa? olacak değil ya, yine de en düşsel ihtmalle 550'den biraz düşerdi sayıları. ne de olsa dünya üzerinde neredeyse en iyi maaş alan milletvekilleri bizde. kimin cebinden çıkıyor bu? elbette biz ödüyoruz maaşlarını, hani bir ikisinin maaşı eminim on aileyi gayet güzel geçindirirdi. üstelik, hiç bir ülkede var olmayan ömür boyu emeklilikleri de cabası... tabii bana e-mail yoluyla gelen şu bilgiler gerçeği yansıtıyorsa:

Yılmaz Dağdeviren, emek vermiş, zaman ayırmış, ter dökmüş tuzu kuruluğun kıyaslanabilir tablosunu çıkartmış, Sizin de bilginiz olsun.
Kesin, bir kenara koyun.

İş: T.C. Milletvekilliği

Görev tanımı:
Parti başkanının vereceği talimat doğrultusunda mecliste parmak indirilip kaldırılacak.
Sosyal haklar:
Ayda 9,5 milyar TL maaş
2 yılda emeklilik hakkı
Emekli olunca ömür boyu ayda 6 milyar TL maaş

Ülke Norveç:
Kişi başı milli geliri: 98.000 $.
Milletvekili maaşı: 7.500 $.
Yan ödeme: Yok.
Emeklilik: 65 ten sonra.
Maaşın milli gelire oranı: % 7.6.

Ülke İsviçre:
Kişi başı milli geliri: 65.000 $.
Milletvekili maaşı: 4.200 $.
Yan ödeme: Yok.
Emeklilik: Yok.
Maaşın milli gelire oranı: % 6.4.

Ülke Danimarka:
Kişi başı milli geliri: 64.000 $.
Milletvekili maaşı: 5.000 $.
Yan ödeme: Yok.
Emeklilik: Yok.
Maaşın milli gelire oranı: % 7.8.

Ülke Finlandiya:
Kişi başı milli geliri: 52.000 $.
Milletvekili maaşı: 4.000 $.
Yan ödeme: Yok.
Emeklilik: Memur gibi.
Maaşın milli gelire oranı: % 7.6.

Ülke Hollanda:
Kişi başı milli geliri: 52.000 $.
Milletvekili maaşı: 5.660 $.
Yan ödeme: 150 $.
Emeklilik: Memur gibi.
Maaşın milli gelire oranı: % 10.8.

Ülke Avusturya:
Kişi başı milli geliri: 50.500 $.
Milletvekili maaşı: 8.100 $.
Yan Ödeme: Yok.
Emeklilik: Yok.
Maaşın milli gelire oranı: % 16.

Ülke Belçika:
Kişi başı milli geliri: 47.000 $.
Milletvekili maaşı: 5.064 $.
Yan ödeme: 1.423 $.
Emeklilik: Yok.
Maaşın milli gelire oranı: % 10.6.

Ülke İngiltere:
Kişi başı milli geliri: 46.500 $.
Milletvekili maaşı: 6.200 $.
Yan ödeme: Londra kenti
9 gidiş-geliş bileti.
Emeklilik: Memur gibi.
Maaşın milli gelire oranı: % 13.3.

Ülke Fransa:
Kişi başı milli geliri: 46.000 $.
Milletvekili maaşı: 4.648 $.
Yan ödeme: Yok.
Emeklilik: 55 yaş sonrası.
Maaşın milli gelire oranı: % 10.

Ülke İtalya:
Kişi başı milli geliri: 40.000 $.
Milletvekili maaşı: 9.150 $.
Yan ödeme: Yok.
Emeklilik: Memur gibi.
Maaşın milli gelire oranı: % 22,8.

Ülke İspanya:
Kişi başı milli geliri: 37.000 $.
Milletvekili maaşı: 2.312 $.
Yan ödeme: 1.500 $.
Emeklilik: Memur gibi.
Maaşın milli gelire oranı: % 4.

Ülke Çek Cumhuriyeti:
Kişi başı milli geliri: 21.000 $.
Milletvekili maaşı: 1.900 $.
Yan Ödeme: Yok.
Emeklilik: Yok.
Maaşın milli gelire oranı: % 9.

Ülke Litvanya:
Kişi başı milli geliri: 15.000 $.
Milletvekili maaşı: 820 $.
Yan ödeme: Yok.
Emeklilik: Yok.
Maaşın milli gelire oranı: % 5.4.

Ülke Polonya:
Kişi başı milli geliri: 14.000 $.
Milletvekili maaşı: 1.893 $.
Yan ödeme: Yok.
Emeklilik: Yok.
Maaşın milli gelire oranı: % 13.5.

Ülke Ermenistan:
Kişi başı milli geliri: 4.000 $.
Milletvekili maaşı: 200 $.
Yan ödeme: Yok.
Emeklilik: Yok.
Maaşın milli gelire oranı: % 5.

ÜLKE TÜRKİYE.
Kişi başı milli geliri: 10.000 $.
Milletvekili maaşı: 5.600 $.
Yan ödeme: Harcırahlı.
Emeklilik: Yaş sınırı yok.
Çifte emekli geliri var.
Maaşın milli gelire oranı: % 56.

Küba'daki durum:
Milletvekili maaşı yok.
Beceriksiz çıkarsa, halkın geri çağırma hakkı var.
Emeklilik yok.
Harcırah, yolluk yok.
Sadece ve sadece Küba halkına hizmet etme onuru var.

5 Mayıs 2010 Çarşamba

siirt ya da sineklerin tanrısı - 2

bu hususta çok yazılıp çizildi, ancak radikal iki'deki yazısıyla seda akço'nun dile getirdiklerini okumaya ve özellikle üzerinde düşünmeye değer buldum. olanlardan sonra dövünüp ağlanmanın ötesinde bunu nasıl önleyebiliriz üzerine kafa yormuş ve okuyucusunu da kafa yormaya davet etmiş akço. bu olayların hiç biri münferit değil, sadece gelişen medya vasıtasıyla artık daha kolay duyulur oldu. üstleik salt bize özgü de değil. dünyanın her birinde yaşanıyor ve tarihte eskiden beri var olagelen bir vahşet. yani prono sitelerini yasaklayarak önlenebilecek bir durum değil. - bu da tartışılmaya değer bir konu, gerçekten porno siteler mi teşvik ediyor? internet öncesi teşvik eden neydi o halde?-
bu hususta birey olarak ne yapabiliriz, onu düşünmek gerekiyor sanırım. hani hep birlikte istismara karşı dernek kuralım demiyorum, ama o denli yaygın ki çocuk istismarı ve o denli normal görünümlü kü bunu yapan manyaklar, sadece gözleri açmak gerektiğini düşünüyorum, zira yan komşunuzda dahi yaşanıyor olabilir ...