6 Şubat 2007 Salı

halk otobüsü biçim biçim...

Türkün aklı malum yerde çalışır derler ya, külliyen yalan, benimki halk otobüslerinde çalışıyor nedense... İETT de olmayacak, illa ki halk otobüsü! Neden derseniz verecek zekice bir cevabım yok, ancak kapitalist bir yaklaşımda bulunabilirim: İETT'de gariban memur çalışıyor, oysa ki diğeri otobüsü olmadık yerde durdurup yolcu alabilen, hıncahınç doldurmayı başaran, imkanı olsa üste kalan boşlukları bile değerlendirmeye kalkışabilecek açık göz yurdum şoför ve muavinleri tarafından işletilmektedir. Muhtemeldir ki onların bu girişimci ruhu benim ruhumu da ışıltılara gark eylemektedir.

Velhasıl dün otobüste yol alırken, kısa mesafe için kitabımı çıkarmaya üşenince (yaa evet, yollarda dahi kitap okuduğumu belirtmezsem ölürüm; yaşasın entelektüel snobizm!), hemen ön kapının solunda asılı duran levha gözüme ilişiverdi:
Yolcu adedi
Oturan 36
Ayakta 64
Toplam 100

Aldı mı beni tefekkür hali! Hadi oturanlar eyvallah, her ne kadar bazen birbuçuğa yarım koltuk şeklinde oturulsa da (ah ah, o da ayrı bir yazı konusu!), 36 kişi bir şekilde oturuyordur en nihayetinde.
Ama ayakta duranları nasıl ölçmüşler? Yarı çapını mı almışlar? Kime göre, hangi ölçü esas alınmış? Şimdi şişman ile zayıf kişinin kapladığı çap aynı mı? Değil! Acaba 24'ü şişman, 40'ı da zayıf kişiler mi hesap edilmiş?
Yoksa, "yav kardeşim, 36 oturan var, hadi gel dikilen zavallı kitleyi 64 sayak, toplamında 100 çıksın, işi zora koşmayalım" diyerek üretici firmanın çalışanları mı rehavete daldı?
Dayanamayıp şoföre soracaktım, ama "şoförle konuşmak yasaktır" levhasına ilişince gözüm vazgeçtim. Muavin de bir hayli ters adama benziyordu, cesaret edemedim...

Şu konuyu bilen varsa beni aydınlatırsa sevinirim, zira yazdıkça daha da bir gerdi beni, neden bilmem...
Yani ilk denk geldiğim halk otobüsünde vukuat çıkarmam an meselesidir!

Kim yazdı yav 100 diye. Yüznumara diyerek bizle dalga mı geçiyorsunuz haaaaa!!!!?

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Şefliğimize yazınız iştigal ettirilmiştir. Otobüslerimize gözterdiğiniz ilgi ve sevgiye teşekkür ediyoruz. Sorunuza aklımız almamış bu yüzden daha ilgili bölümlerimize iletilmiştir. Cevabınız ise otobüslerimizden daha hızlı bir şekilde güzel sayfalarınızda tüm değerli yolcu ve halkımıza sunulacaktır.

"Güne mavi otobüslerimizle başlayın mutlu yaşayın"

zibirix dedi ki...

Ellerinize sağlık, kalbiniz kadar temiz sayfalarda cevabınızı okuyana kadar
sepet sepet yumurta
sakın beni unutma...
:)))

Adsız dedi ki...

Sayın bayan, sorunuz belediyemize iştigal ettirilmiştir. Bu tür sorularla bizim kıymetli vaktimizi aldığınızı tabiki kimse soylemiyecek size, ve bu konuyla gereği gibi ilgilenilecek ve size en gec 6 ay içinde bir cevap verilecektir. Bizi aramaniz gerekirse lütfen şu referans numarasını kullanın: Mavi mavi masmaviiii

Adsız dedi ki...

Sayın Blog Sahibi
Halk Otobüsleri Halkla ilişkiler şefliği ve de İst.Büyükşehir belediyesi bu konuyla ilgili yanıt vereceğini bildirmesine rağmen sormluluk sahibi bir bakan olarak konuya el atmış bulunmaktayım.Siz değerli halkımız tarafından 100 rakkamının yanlış anlaşılmasını önlemek açısından tüm halk otobüslerindeki ayakta yolcu adedi 63 e düşürülmüş olup toplam sayı 99 a çekilmiştir.Gösterdiğiniz duyarlılıktan dolayı teşekkür eder 63 yolcunun nasıl hesaplandığı konusuna da en kısa zamanda cevap vereceğimi bilgilerinize sunarım.
Binali Yıldırım
ULAŞTIRMA BAKANI

Adsız dedi ki...

Dear Sir and Ladies,

We think this is a matter for the United Nation. Although, we do not understand the significance of the number 100; we will investigate this important matter and respond to you ASAP.

Yours faithfully

Kofi Annan

Adsız dedi ki...

sayın bakanım,
bu karayolları yolcu taşıma içtüzüğünde açıkca belirtilmitir. taşıtların ayakta alacakları yolcu sayısı 1 metrekare alana 3 yolcu olacak şekildedir. bi sn şimdi göstericem ama nerdeydi bu yönetmelik yaaw!
karayolları genel müdürlüğü