26 Nisan 2007 Perşembe

beyoğlu'nda bir kedi cenneti

Beyoğlu'nda Tünel'den hemen çıkıp da İstiklal Caddesi'ne girince sağda bir han görürsünüz. Girişinde lottocu vardır (idare edin, hanın adını not etmemişim - hem belki okuyucularımdan bir babayiğit çıkar meraklı, hemen deyiverir adını), işte orası İstiklal'in kedi cennetidir.

Aslında han da değildir, bir geçit çıkar karşınıza, oradan da bir avluya ulaşırsınız. Avlunun içinde virane bir noter binası ve yanlarda derme çatma iş yerleri vardır. İşte o avludur bahsettiğim yer.

Ve bu avluda hele ki böyle güneşli bir günde resimlerdeki gibi arz-ı endam eder dört patili bacaksızlar, ayağınıza dolanır, cilve yaparlar size.

Sayıları da azımsanacak gibi değildir. Siz diyin 20, ben diyeyim 25. Hepsi de birbirinden güzel ve bakımlı (yahu okuyan da görücüye çıkardım, çeyizlerini düzüyorum sanacak haaa).

Hani daha evvel bahsettiğim şaşıloz da buranın müdavimi, ama bu son fotoğraflarda yer almak istemedi. Neymiş, ünü Beyoğlu sınırlarını aşmış da, dişiler rahat bırakmıyormuş, yetişemiyormuş artık herbirine... Hay senin şaşı gözünü seveyim diyerek çekmiyorum zat-ı şahaneyi.

Olur da yolunuz düşerse o taraflara, bir avuç kuru mama yanınıza almayı unutmayın sakın!

Not: Ori adlı vefakar okurumun da bahsettiği gibi söz konusu han Narmanlı Han imiş. Doğrusu böyle bir geleceğin o güzelim hanı bekliyoru, olması ne üzücü...

3 yorum:

Sem dedi ki...

Aaaa Kötü Kedi Şerafettin'in resmini demi gördüm ne?:))

Ori dedi ki...

Şu han eğer yanılmıyorsam -ki yanılıyorda olsam sevdiğim bir hanın gündeme gelmesine neden olmuş olurum- Narmanlı Han olsa gerek. Geçmiş dönemi içeren birçok türk filmine ve dizisine ev sahipliği de yapan (Salkım hanımın Taneleri gibi) bu han hakkında şu küçük yazıyı da ekleyeceğim.

1924 yılına kadar Rus Konsolosluğu'ydu. Sofyalı Sokağı'na bakan ve yükek duvarlarla çevrelenen yeri ise yine Rus'ların hapishanesi olarak kullanılıyordu. Daha sonra Bedri Rahmi, Aliye Berger ve Ahmet Hamdi Tanpınar gibi sanatçıların stüdyo ve pansiyon olarak kiraladığı mekan haline geldi. Şu anda handa sadece Beyoğlu 2. noteri ve elliye yakın kediyi besleyen yaşlı bir kadın yaşıyor. Yakında restorasyona başlanacak.

Bu restorasyon haberine sevinmeyelim zira üzerine apartman dikilecekmiş!!!

Adsız dedi ki...

Cok sirinmikler bunlar yav :) cocukken ilkokulun sokaginda bir ev vardi kadinin 20 den fazla kedisi vardi, aklima geldi bir suru kediyi bir arada gorunce ...hep birgun benimde bu kadar kedim olacak diye hayal ederdim ;)